Destinatii Romania

Iată cele mai importante și mai frumoase locuri de văzut în România

Printre marile atracţii ale României se numără Delta Dunării şi Marea Neagră, Sighişoara, Castelul Peleş şi Castelul Bran, Sibiul, mănăstirea Voroneţ, Sfinxul şi Tranfăgărăşanul

 

Delta Dunării, un adevărat paradis care trebuie explorat

Delta s-a format de-a lungul a 10 000 de ani și continuă să crească și astăzi, fiind considerată cel mai tânăr pământ românesc. De asemenea este cea mai bine conservată deltă din Europa, fiind din anul 1990 parte a  Patrimoniului Mondial UNESCO si considerată rezervație a biosferei, având un impresionant labirint de lacuri și canale, ce șerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume. 

Sulina este un loc liniştit cu o plajă superbă, care poate înlocui cu succes marea aglomeraţie de pe litoral. Este cel mai estic punct din România, dar şi din Europa Continentală. Delta Dunării oferă cele mai inedite locuri de cazare pentru turişti. Amatorii de senzaţii interesante pot petrece o vacanţă într-un hotel plutitor. În momentul de faţă există cel puţin 18 hoteluri plutitoare care îşi aşteaptă oaspeţii la Crişan, Uzlina, Nufărul, Roşu, Sulina sau Tulcea. Tot în Deltă sunt şi cele mai bune locuri de pescuit.

Cu siguranță cel mai mare spectacol oferit de Deltă este cel dat de păsări, nu mai puțin de 331 de specii. Pe lângă păsările mai cunoscute și mai comune care pot fi regăsite aici (diferite specii de rațe și gâște, stârci, egrete, lebede, cormorani, pescăruși și alte păsări specifice zonelor umede), în Deltă se întâlnesc și specii mai rare și mai puțin prezente în alte zone din România, cum ar fi țigănușul, lopătarul, ciocântorsul, piciorongul, alături de specii mai rare de gâscă cum ar fi gâsca cu gât roșu (50% din populația mondială), specii rare de răpitoare sau cormoranul mic (60% din populația mondială).

Pelicanii sunt cu siguranță cele mai emblematice păsări ale Deltei: pelicanul comun, mult mai răspândit și pelicanul creț.

Delta are o biodiversitate uimitoare, aproape 5 500 de specii, dintre care 1839 de plante. Vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede, 78% fiind reprezentată de stuf, rogoz, papură, pipirig, salcie pitică. Este de menționat faptul că, în Deltă se găsește cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume, având o suprafață de 1 750 km². Pe grindurile fluviale speciile cele mai întâlnite sunt arbori și arbuști, plopul alb, plopul negru, cătină, tufe de mure, etc. Pe marginea canalelor putem întâlni o varietate de nuferi, albi sau galbeni, care sunt spectaculoși în perioada de înflorire, între lunile iunie și septembrie. Tot în arealul rezervației se găsesc și două plante carnivore, aldrovanda și otrățelul de baltă.

Un loc aparte în flora Deltei îl ocupă Pădurea Letea, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din România și cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Peisajul de aici este unul deosebit, unde pâlcurile de pădure alternează cu dunele de nisip, formate cândva pe fundul mării. Predomină stejarii, unii dintre ei cu vârste de peste 300 de ani. În pădure se mai pot întâlni și peste 10 specii de orhidee, dar și o specie de liană ce poate ajunge până la 25m

 

Şi litoralul Mării Negre este considerat o atracţie, mai ales staţiunea Mamaia fiind cea mai animata si atrage vara sute de mii de turişti.

Litoralul romanesc se numara printre regiunile cele mai spectaculoase ale tarii noastre, oferind peisaje uimitoare. Cu o lungime totala de 245 de kilometri, litoralul romanesc se intinde din nord, de la granita cu Ucraina, pana in sud, la granita cu Bulgaria, delimitand estul Dobrogei de apele Marii Negre. Exista totusi o diferenta sesizabila intre plajele din nordul litoralului (Navodari, Mamaia, Constanta) si plajele din sud. Cele din nord sunt mai late si pastreaza o linie a tarmului uniforma, in timp ce intinderile de nisip din sudul litoralului au multe sectoare mai inguste, sunt brazdate de golfuri sau marginite de faleze inalte. Pe litoralul romanesc soarele straluceste aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identica cu cea a plajelor din Croatia si foarte asemanatoare cu cea a coastelor mediteraneene.

 

 

 

 

 

Litoralul romanesc ofera optiuni de cazare multiple. Turistii au la dispozitie peste 250.000 de locuri de cazare in hotelurile, vilele si pensiunile agroturistice din cele 12 statiuni de pe litoral: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adauga 2 Mai si Vama Veche, insa cu titlu neoficial. Pe litoral exista o multime de oportunitati de distractie si agrement care acopera preferintele si exigentele tuturor turistilor care isi petrec aici vacanta. In ultimii ani, de-a lungul litoralului s-au dezvoltat numeroase restaurante si terase amenajate pe plaja sau in imediata apropiere a acesteia, oferind turistilor posibilitatea de a se relaxa intr-o atmosfera vesela de vacanta si de a se delecta cu preparate romanesti, internationale sau pescaresti. De asemenea, litoralul romanesc ofera posibilitati de practicare a tuturor sporturilor acvatice, fiecare statiune dispunand de baze de agrement moderne. Posibilitatile de distractie sunt intregite de recentele constructii turistice din statiunea Mamaia dintre care le amintim pe cele mai importante: Aqua Magic si Telegondola. In zona exista o multime de obiective si atractii turistice care merita vizitate. Muzee, monumente istorice de mare insemnatate, ruine antice, biserici, manastiri, rezervatii naturale unice in tara si in Europa si multe alte atractii intregesc pitorescul litoralului romanesc si al pamantului doborgean.

Castelul Bran o comoară a României, situat în pasul Bran-Rucăr

Castelul Bran, sau, cum le place amatorilor de senzații, Castelul lui Dracula, ridicat aici cu mai bine de 600 de ani în urmă, păstrează și transmite vizitatorilor ceva din mândria cavalerilor care i-au călcat pragul în vremurile sale. 

Castelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de orașul Brașov, fiind construit pe o stâncă, într-un amplasament cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment Muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

Initial a fost o cetate militară de apărare, fiind transformată ulterior în reședința regală în anul 1920. Castelul atrage mii de turiști datorită legendei contelului Dracula. 

Cel care a creat faima acestui castel este scriitorul Bram Stoker, care a publicat romanul Dracula, vampirul din Carpați, fiind creată o asociere între Dracula, Castelul Bran și Transilvania.

 

 

 

Castelul Peleș, Sinaia

Castelul Peleș este construit pe domeniul regal de la Sinaia, teren achiziţionat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan din zonă. Castelul din Valea Peleș reședința de vară a regilor României, a fost construit pe vremea regelui Carol I al României (1866 - 1914) și a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX.

 

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale, beneficiind de electricitate, lift interior şi încălzire centrală.

 

 

 

 

 

 

 

Aici se naşte în 1893 viitorul Carol al II-lea, primul moştenitor al tronului născut pe pământ românesc.

Castelul, finalizat în 1914, are 170 de camere şi mai mult de 30 de băi. În plus, în jurul castelului au mai construite edificii adiţionale precum castelul Pelişor (ca reşedinţă pentru Ferdinand şi Maria), sau Foişorul (iniţial cabana de vânătoare a regelui Carol).

Castelul beneficiază de un patrimoniu artistic impresionant constând în colecţii de vitralii, mobilier şi arme ce conţin piese datând încă din secolul al XV-lea.

Castelul Corviniilor, Hunedoara

 

Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de construcţie diverse, a prezenţei unor inovaţii în plan militar şi civil, precum şi vieţii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani.

 

Castelul Corvinilor impresionează prin prezenţa sa, ce domină oraşul Hunedoara. Pentru cei atraşi de evul mediu, castelul reprezintă un monument singular în România şi printre cele mai atractive din spaţiul european.

 

Cetatea Rasnov una dintre cele mai impresionante şi bine conservate cetăţi din Transilvania. Aflată în judeţul Braşov, la 30 km distanţă de reşedinţa de judeţ, aceasta atrage în fiecare an numeroşi turişti, atât români cât şi străini. Alături de cetăţi medievale precum Castelul Corvinilor, Castelul Bran, Cetatea Făgăraş etc. Cetatea Râşnov reprezintă o atracţie turistică ce stârneşte interes, readuce aerul medieval de odinioară şi îi găzduieşte pe iubitorii de istorie şi patrimoniu, dar nu numai.

 

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă.

Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, graţie poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei. Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: există descoperiri care datează din neolitic sau epoca bronzului.

Acces la cetate se poate face cu singurul ascensor înclinat din România cu o lungime a traseului de 278 metri și o  diferență de nivel de 158 metri. Telecabina are 16 locuri.

Cetatea Medievală a Sighişoarei este locul unde te întorci în timp, în vremea cavalerilor şi domniţelor, este locul pe care trebuie să îl vezi măcar odată în viaţă. Zeci de mii de turişti din ţară, dar mai ales din străinătate, sunt atraşi anual de una dintre puţinele cetăţi medievale locuite din Europa. Turnul cu Ceas, Biserica Cetăţii, Scara Şcolarilor şi multe alte obiective fermecătoare, inclusiv străduţele înguste, fac dintr-o zi petrecută la Sighişoara să fie una realmente specială. Festivalul medieval care se desfăşoară anual în cetate este o mare atracţie turistică mai ales pentru străini.

    

Vestitul Maramureș

Maramuresul este un loc care trebuie neaparat vizitat de catre toti cei care au ca pasiune excursiile, calatoriile si aventura. Acest loc incarcat cu istorie ofera vizitatorilor cateva obiective turistice exceptionale, vestite atat in tara cat si in strainatate.

Daca sunteți un iubitor al naturii, cu siguranta veți iubi peisajele montane si ale văilor, care vă lasă fără respirație. Mai mult de 30 de zone naturale protejate, pajiști line, pline de iarbă în timpul verii si de zapadă în timpul iernii, munți acoperiti de păduri, toate se oglindesc în ape limpezi de cristal, întinse pe toată regiunea.

Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești văi din nordul României. Aceasta are o lungime de aproximativ 40 km. Prin această vale circulă trenul cu aburi Mocănița, fiind și ultimul transport de acest fel care circulă în România.

Pe traseul turistic, Mocănița cu aburi de pe Valea Vaserului circulă, de obicei, între lunile mai și octombrie. Aceasta poate avea două tipuri de vagoane: închise sau sub forma de terasă, de unde turiștii pot admira peisajul superb al văii.

Parcul Național Munții Rodnei este situat pe teritoriile a două județe: Maramureș și Bistrița Năsăud. Acesta a fost desemnat rezervație naturală în anul 1990 și reprezintă unul dintre cele mai importante astfel de arii naturale din țara noastră, atât pentru flora și fauna care se dezvoltă aici, cât și pentru peisajele sale naturale și a interesului pentru speologie.

Aici puteți întâlni numeroase plante și animale ocrotite prin lege, precum și arii protejate cum ar fi peșterile sau monumentele naturale. De asemenea, în interiorul Parcului Național Munții Rodnei puteți vizita și câteva biserici vechi din lemn, precum și morile de vânt țărănești din satul Săcel.

Cimitirul vesel in localitate maramureșeană Săpânța este unul dintre cele mai cunoscute locuri de veci din România. Ceea ce transformă acest cimitir într-unul unic în țara noastră sunt crucile din lemn ale mormintelor de aici, foarte viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală sau profesională a celui care este înmormântat acolo. De asemenea, pe lângă sculpturile frumos pictate, pe unele cruci din lemn apar chiar și texte umoristice, numite epitafuri, care descriu, într-un mod cât se poate de umoristic, viața decedatului.

 

Cimitirul Vesel de la Săpânţa este un alt loc unic al României. Ocupă locul al treilea într-un clasament al celor mai frumoase cimitire din lume alcătuit de revista „Travel&Leisure”, fiind considerat o adevărată operă de artă..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biserica de lemn din Bârsana, care poartă hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, a fost construită în anul 1711, iar în prezent, după ce a fost mutată de mai multe ori, aceasta este amplasată pe Dealul Jbâr. Aici este păstrată și în prezent o parte din pictura murală, care pot fi cel mai bine observată în altar și naos.

Mănăstirea Bârsana, care poartă hramul „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, se află la câțiva kilometrii distanță de biserica din lemn, aceasta fiind construită mai recent. Mănăstirea este așezată pe Valea Izei și este formată dintr-un ansamblul de construcții din lemn care au păstrat stilul arhitectural specific lăcașurilor de cult din această zonă.

Maramureșenii sunt gazde primitoare recunoscute în toată lumea, iar oaspeții care le trec pragul casei sunt "omeniți" (ospătați) după cum e obiceiul, indiferent în ce parte a județului vor merge și în ce perioadă a anului, oferindu-le posibilitatea trăirii unor clipe de neuitat în această zonă și descoperirea tradițiilor, obiceiurilor și gastronomiei locale, în structuri de primire turistice care asigură servicii de înaltă calitate.

Vor fi poftiți în casă și așezați la masă, la loc de cinste, pentru a le arăta respectul și bucuria prilejuită de vizita lor, iar după aceea, dacă vor dori, vor fi poftiți să participe la activitățile agroturistice alături de gazde sau la manifestările tradiționale locale, desfășurate în comunele și satele maramureșene.

În Maramureș se mănâncă sănătos și pe săturate, iar socăcițele (bucătărese) pricepute, din fiecare sat, fac bucate gustoase, indiferent dacă te afli în "Ţara Maramureșului", în "Ţara Lăpușului" sau în celelalte două țări: Chioar și Codru. Nu aveți cum să aflați gustul acestor bunătăți, decât dacă veți fi oaspeți într-o casă de moroșeni, unde intrați turiști și vă reîntoarceți prieteni pentru o viață.

Cascada Bigar este considerata a fi cea mai frumoasa din lume

Aici o sa vezi izvorul Bigar, unde apa iese la lumina si este atat de limpede incat se pot vedea pastravii inotand. Cascada este o minunatie, apa se varsa pe un con de tuf vulcanic, invelit in muschi.

Cascada Bigar este unul dintre motivele pentru care turistii straini iau cu asalt plaiurile mioritice. Fascinati de frumusetea iesita din comun a cascadei ce se afla in apropierea lacului Ochiului Beiului, strainii nu se mai satura sa admire suvoaiele de apa de la Bigar. 

   

 

Mănăstirea Voroneţ este perla ansamblurilor monahale din Moldova

Biserica mănăstirii a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Pictura interioară a bisericii datează, în cea mai mare parte, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, fiind realizată în 1496, iar pictura exterioară a fost realizată în perioada lui Petru Rareş. Biserica Mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”.

Sfinxul şi Babele din Munţii Bucegi este o altă atracţie mai ales că în jurul apariţiei lui s-au creat mai multe legende.

Unele spun că sunt naturale, altele că ar fi creaţia omului. Nu puţine sunt mărturiile conform cărora aceste pietre aşezate în vârf de munte emană energii pozitive ce au apărat ţara de cotropitori, iar teoriile cele mai moderne susţin că aceste pietre sunt de origine extraterestră. S-au făcut numeroase presupuneri, cum că Atlasul din mitologia greacă este vârful Omul din Bucegi sau Prometeu înlănţuit de o stâncă de pe acelaşi vârf, iar Babele, nişte altare ale unei vechi civilizaţii, sau că Sfinxul din Bucegi ar fi fost modelat de daci.

Tranfăgăraşul este cel mai spectaculos drum al ţării şi poate chiar din lume

Transfăgărăşanul este cu adevărat impresionant, nu doar prin priveliştea ce o oferă ochilor, ci şi prin povestea sa ce uluieşte minţile. Catalogată, pe nedrept, o ambiţie costisitoare a fostului lider comunist, realizarea Transfăgărăşanului a avut la bază calcule militare. Nicolae Ceauşescu trăia cu teama că România ar fi următoarea ţintă a URSS, după invazia sovieticilor în Cehoslovacia (în 1968) şi ţinea să fie pregătit strategic pentru înaintarea rapidă a trupelor militare româneşti prin nord, fiindcă până la realizarea Transfăgărăşanului, traversarea Făgăraşilor prin acea zonă nu se putea face nici măcar călare. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe “cel mai spectaculos drum din lume”.

Transalpina, o alta soșea inedită

Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.

Transalpina străbate patru județe - Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba - traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde se prezintă ca o "șosea de creastă", trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m).

Nu-i putin lucru sa traversezi patru judete si sa treci aproape “razant” pe langa niste masive muntoase pe o sosea pe care simti ca te poarta spre cer. I se mai spune si Drumul Regelui – pentru ca a fost reconstruit si inaugurat in 1938 de Regele Carol al II-lea. Toata familia regala l-a parcurs atunci, in ziua inaugurarii. Astazi, soseaua Transalpina este cea mai inalta sosea din tara. Punctul cel mai inalt este in Pasul Urdele, la 2145 m altitudine. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la sud la nord si parcurge patru judete: Valcea (unde este si portiunea cu cea mai mare altitudine), Gorj, Sibiu si Alba.

Soseaua – cunoscuta ca DN 67C – este spectaculoasa si aproape toti cei care au traversat-o cel putin o data spun ca ar fi mult mai frumoasa decat Transfagarasanul. In zona judetului Valcea, soseaua de creasta trece la mica departare de cateva varfuri muntoase de peste 2000 de metri altitudine: Papusa (2136m), Iezer(2157m), Muntinu (20162m), Dengheru (2084m) si Urdele (2228m)

 

Orasul Sibiul

Este singurul oraş din România care a deţinut, până acum, titlul de Capitală Culturală Europeană. În 2007, peste un milion de turişti au vizitat Sibiul şi au conturat imaginea acestuia ca şi destinaţie de turism cultural. Astăzi, oraşul este singurul din România cu o agendă culturală cofinanţată de la bugetul local şi care acoperă toată perioada anului, evenimentele incluse în program atrăgând constant un număr foarte mare de turişti la Sibiu. Pe lângă cultură, Sibiul oferă şi o privelişte medieval superbă şi un muzeu în aer liber unde puteţi vedea România în miniatură.

Peştera Urşilor

Este perla Munţilor Apuseni şi face parte din categoria obiectivelor turistice care trebuie vizitate cel puţin odată în viaţă. A fost descoperită în urma unor lucrări executate la o cariera aflată în imediata vecinatăte a satului Chişcău din comuna Peietroasa, judeţul Bihor. Norocosul, al cărui nume s-a legat pentru totdeauna de Peştera Urşilor, este Traian Curta. Pe atunci la carieră, iar în urma unei explozii controlate, de rutină, a observat o gaură  în rocă, aceasta dovedindu-se a fi singura cale de acces către o lume din adâncuri, extrem de spectaculoasă.

Cazanele Dunarii

Chipul din piatră al lui Decebal de la Porţile de Fier este un obiectiv turistic de neratat. Are 55 de metri înălţime şi 25 în lăţime, aşa că sare în ochi imediat. Statuia noastră este de 3 ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar e cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinişti să o termine, realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari.

 

 

Capitala Bucuresti este una dintre principalele atracţiile

Pe lângă Casa Poporului, Muzeul Satului, Muzeul Grigore Antipa şi Centrul Istoric, Bucureştiul ascunde multe comori care abia aşteaptă să fie descoperite de turişti. Sunt locuri încărcate de istorie unde veţi putea descoperi cu adevărat secretele capitalei de altădată.